Hur man förbereder sig för att få med sig allt man äger i en flytt

Det spelar ingen roll hur många listor man skriver, det är fortfarande en viss fara för att man glömmer något när man flyttar. Mitt uppe i flytten har man huvudet fullt av att packa på rätt sätt. Man vill också se till att lådorna förvaras säkert tills de som ska som ska hjälpa till med att lyfta och bära kommer. Har man tittat i alla skåp och luckor? Är alla garderober tömda? Är man lite stressad är det fort gjort att glömma. Men det finns hjälp att få, varför inte läsa igenom våra tips om vad man kan göra för att underlätta flytten. Vi vet vad folk ofta glömmer och vad du kan göra för att undvika detsamma. En flyttstäd är en extremt grundlig städning. Det tar därför ofta lång tid. En professionell städfirma brukar räkna med ca 10 timmar städning.

De vanligaste sakerna man glömmer i en flytt

 • I köket: Saker som kylskåpsmagneter, mat som är kvar från en middag, odiskad disk och saker i skåpen som man kanske inte använder så ofta. Kolla alltid en extra gång i alla lådor, hyllor högt upp och under diskhon innan du löser dörren en sista gång.
 • Har du gömställen till värdesaker? Viktigt att komma ihåg.
 • Låneböcker från biblioteket? Glöm inte lämna tillbaka dem.
 • Har du kanske kläder eller annat inlämnat hos en tvättfirma?
 • Garaget är lätta att glömma, där ligger ofta vattenslangar och trädgårdsverktyg
 • Har du en altan? Ligger det saker under den?
 • Källare och vind, ta en sista titt så att inget är glömt
 • Kolvar, cylindrar, skruvar och spikar med mera, (tråkigt för nya ägare att hitta)
 • Kläder som hänger bakom en dörr
 • Skruvar och spikar i väggen, lampor och sladdar
 • Medicin och vitaminer, Första hjälpen boxar
 • Viktiga dokument
 • Saker att lämna kvar: Nyckel till garage och hus, Hänglås med nycklar, allt som nya ägare behöver för att låsa upp och öppna luckor

Hur du organiserar din flytt

Listan ovan som du har läst igenom kan hjälpa dig att inte glömma något i alla skrymslen och vrår som finns i ett hem. Det som nu är viktigt är att du inte bara slänger ner saker i boxarna utan att komma ihåg vilken box du lagt dina saker. Det finns bra sätt att organisera sin flytt på och här kommer några tips för att underlätta.

Hur man förbereder

Planera flytten efter de olika rummen som finns

Börja alltid inne, trädgård och garage kan komma senare. Packa först ner sakerna från ett rum, kanske sovrummen. Märk lådan med namn till den person sovrummet tillhör. Packa sedan ner kläder, sängkläder och annat som finns i rummet. Genom att märka varje box har man full koll hela vägen och det blir lättare när man vet vilken box som ska i vilket rum i det nya hemmet. Passa också på att lägga det som du inte vill ha med dig i en låda, du kan senare donera eller sälja det när du har tid. Hinner du göra detta innan flytten är det toppen, då slipper du ta med dig det du inte vill ha till ditt nya hem. När du jobbat dig igenom alla rum på samma sätt så är det dags att packa det som finns ute. Märk boxarna tydligt så att man vet att det är föremål som inte ska in i huset, gärna vad varje låda innehåller. De lådor som har ömtåliga föremål i sig måste man märka med lappar där det står tydligt att det är ömtåliga föremål. På det sättet vet de som ska lyfta och bära att de ska vara extra försiktiga.

Avboka alla möten och viktiga arrangemang

Se till så att alla möten som man eventuellt skulle på är avbokade, det är lätt att glömma och surt att få en räkning om det är obligatoriskt. Har du lånat böcker eller filmer? Lämna tillbaka dem. Är du medlem i ett gym eller kanske en yogaklass eller liknande? Fråga om de vet om det finns liknande dit du ska flytta, så kanske du kan använda eventuellt medlemskap där? Om du har en kalender som kan hängas på till exempel kylskåpet så är det lätt att skriva upp nya möten och viktiga saker som måste göras där. Det är synligt och man blir påmind ofta.

Post it lappar är toppen

Är du en som vill ha påminnelser synligt? Använd Post it lappar eller liknande för att hjälpa dig att komma ihåg viktiga saker under en flytt. Klistra dem överallt där du behöver lite hjälp att komma ihåg. Bra ställen är kylskåpet, speglar, skåp och insidan av ytterdörren.